Operatie cataracta

Home / Operatie cataracta

Pentru operatia de cataracta  cel mai important este sa se stabileasca diagnosticul si inainte de toate este nevoie de un consult.

Dupa stabilirea diagnosticului se fac investigatii necesare pentru operatie, in functie de caz, daca sunt prezente si alte afectiuni se recomanda tipul de cristalin. Investigatiile pot cuprinde: examenul de camp vizual, biometria ultrasonica, biometrie in coerenta optica, ecografie oculara, tomografie retiniana, tomografie de nerv optic, etc.

Operatie cataracta

Este foarte important sa ii spuneti medicului daca faceti si alte tratamente sau aveti alte afectiuni.

Inainte de operatie medicul anestezist are nevoie de consult cardiologic, EKG si analiza secretiilor conjunctivale. In timpul operatiei, analizele nu trebuie sa fie mai vechi de 3 luni.

Medicul anestezist si medicul oftalmolog vor hotari daca este nevoie sa se intrerupa sau sa se modifice tratamentul medicamentos pe care il urmati. Sunt situatii in care anumite medicamente interfereaza cu buna desfasurare a operatiei.

Dupa operatie, tratamentul cu picaturi antibiotice continua timp de o saptamana, si cel cu medicamente timp de 5-7 zile de la inceperea tratamentului. In functie de caz, tratamentul se poate modifica.

In dimineata operatiei se recomanda sa mancati o masa usoara si sa consumati lichide, fara excese. Este important sa nu consumati cafea pentru ca poate influenta negativ efectul anesteziei.

Singurul tratament eficient si curativ este operatia prin care medicul inlocuieste cristalinul opacifiat cu unul artificial. Cristalinul artificial implantat nu se schimba iar termenul de valabilitate este pe viata. Un fenomen normal ce apare la toti pacientii care sunt oepratid e cataracta, dupa un interval de timp variabil fata de interventie este reprezentat de cataracta secundara si anume opacifierea invelisului in care a fost introdus cristalinul artificial. Acestea nu necesita o a doua interventie chirurgicala de inlocuire a cristalinului ci numai un procedeu laser, neinvaziv care nu doare si care permite de cele mai multe ori restabilirea imediata a acuitatii vizuale. Din fericire in prezent datorita evolutiei continue a tehnologiei operatiile de cataracta se suporta destul de usor, dureaza putin si se fac cu anesteie locala si fara internare.

Cea mai moderna si cea mai sigura tehnica chirurgicala pentru operatia de cataracta este facoemulsificarea cu ultrasunete si implant de cristalin artificial foldabil. Aceasta tehnica va fi realizata prin microincizii de numai 2 mm. In ultima vreme se vorbeste despre operatia de catarcta cu laser. In prezent operatia de cataracta este facoemulsificarea cu ultrasunete si cu implant de cristalin artificial foldabil sau cu laser. Tehnica nu e foarte populara printre chirurgii experimentati din cauza cresterii duratei operatiei, a traumatismului mare si din cauza cresterii costurilor pentru operati. Va trebui sa retineti ca sunt rare cazurile in care cataracta este o urgenta chirurgicala insa atunci e foarte important ca operatia sa fie realizata in cel mai scurt timp. In prezent operatia de cataracta se va face atunci cand confortul vizual scade. Pot sa apara mai multe complicatii in momentul in care cataracta e avansata. Printre cele mai redutabile se numara si glaucomul secundar si inflamatiile intraoculare.